sideindhold

Ernst Thälmann: Arbejderleder, kommunist og antifascist


" Godhed og sandhed, hvis de allerede har slået rod, kan naturligvis forfølges, men de kan ikke undertrykkes længe." E. Telman

Kort biografi

Ernst Thälmann (1886-1944)

Ernst Thälmann blev født i Hamburg i 1886 og voksede op i arbejderkvarteret Eilbek. Han arbejdede som havnearbejder, vogter og i fragtbranchen. Tidligt engagerede han sig i fagbevægelsen og meldte sig ind i SPD, men blev radikaliseret under 1. verdenskrig, som han kraftigt modsatte sig.

Politisk udvikling og virke


Thälmann blev en af de vigtigste repræsentanter for den revolutionære venstrefløj efter 1. verdenskrig. Han var aktiv i USPD og deltog i Hamburger Aufstand i 1923. I 1925 blev han valgt som formand for KPD og beholdt posten frem til sin arrestation i 1933.

Thälmann var ortodoks marxist-leninist og tilhænger af Sovjetunionens linje under Stalin. Han arbejdede for arbejderklassens enhed under KPD's ledelse, men nægtede samarbejde med SPD, som han betragtede som "socialfascister". Han deltog også i Kominterns kongresser i Moskva.

Arrestation og død

Den 3. marts 1933 blev Thälmann arresteret af Gestapo og sad i forskellige fængsler i over 11 år, herunder Berlin og Bautzen. I 1944 blev han ført til Buchenwald, hvor han den 18. august blev henrettet efter ordre fra Hitler og Himmler.
Der findes ingen billeder af  Thälmann i  Buchenwald - men sådan kunne han have set ud 

Eftermæle i DDR og i dag


I DDR blev Thälmann fremstillet som idealtypen på en kommunistisk martyr. Der blev oprettet en stor ungdomsorganisation i hans navn: Thälmann-Pionererne. I dag hyldes han som antifascistisk symbol, men hans ubøjelige  linje kritiseres ofte i vestlig forskning.


De unge pionerere på gaden - der er altid noget at kæmpe for!

Ernst Thälmann Mindested i Hamburg

I bydelen Eppendorf i Hamburg ligger Ernst Thälmanns fødehjem, som i dag er et mindested og museum. Adressen er Tarpenbekstraße 66, 20251 Hamburg. Museet er åbent onsdag til fredag og viser en permanent udstilling om Thälmanns liv, arbejderbevægelsen, hans fængsling og død i Buchenwald.


Museet drives af et frivilligt kuratorium og rummer også mindeplaketter for andre antifascistiske modstandskæmpere. Der er gratis adgang, og grupper kan arrangere guidede ture. Museet spiller en vigtig rolle i at bevare mindet om Thälmann i hans hjemby.

Litteratur

• Mario Keßler: *Ernst Thälmann: Ein deutscher Kommunist* 
• Peter Bickel: *Thälmann: Symbol für eine Epoche* 
• Hermann Weber: *Der rote Tribun: Ernst Thälmann, Leben und Legende* 
• Juliane Fürst (red.): *The Communist Experience in the Twentieth Century* 
• C. P. Blamires: *The German Communists and the Rise of Nazism*

Film og dokumentar

• *Ernst Thälmann – Sohn seiner Klasse* (1954) 
• *Ernst Thälmann – Führer seiner Klasse* (1955) 
• *Thälmann lebt!* (1986) – DDR-dokumentar 
• *Der Fall Ernst Thälmann* (2000) – ARD 
• *Ernst Thälmann – Legende oder Wahrheit?* (2008)