sideindhold

Galleri ~ Stofskifte 

”Stofskifte” har jeg snuppet fra Karl Marx

At arbejdet er et ”stofskifte” mellem mennesket og resten af naturen betyder, at det er en naturlig proces på linje med det stofskifte der foregår, når en plante gror, eller et dyr fordøjer mad. Marx udpeger imidlertid også måden, hvorpå menneskeligt arbejde adskiller sig fra andre former for stofskifte i naturen. Arbejdet bestemmes som en målrettet aktivitet!  

Hollandske maler Piet Mondrian var optaget af menneskets praktiske brug af naturkræfterne som her i billedet Rote Mühle in Domburg  fra 1911. Gennem en sådan praksis indgår mennesket i et stofskifte med naturen, mener Karl Marx    

Lyonel Feininger  ”Fyrtårnet”

Redskaberne menneskene benytter sig af for at bearbejde naturresurserne antager ligefrem menneskelige skikkelser i nogle kunstværker.

Piet Mondrians mølle kan godt ligne et menneske hvor møllevingerne er arme.

Og på Lyonel Feiningers grafiske fremstilling ”Fyrtårnet” – er selve fyrtårnet omskabt i menneskets billede. Mennesket er som fortæret af sin egne skaberkraft. Forvandlede gennem vilje og målbevidst samvirke med naturkræfterne. Feiningers landskab er en industriel ørken vi ser ikke menneskene, de er erstattede af menneskenes redskaber: skibet og fyrtårnet.