sideindhold

Historien om Buxtehude fortolkeren Walter Kraft


Buxtehude tidens og byens mand

Helsingørs berømteste bysbarn og en af Danmarks største komponister Diderik Buxtehude (1637 – 1707), sprang ud som superstar i verdensbyen Lübeck. I 1668 tiltrådte han den prestigefyldte post som organist i Marienkirche i Lübeck. Her oplevede han et rigt musikmiljø med tidens bedste musikere, komponister og instrumentbyggere. Orglet i Marienkirche var større end noget orgel i hans hjemland Danmark. Musiklivet i barokken betød et vældigt kulturopbrud. Nye instrumenter, nye toner og nye melodier så dagens lys. Al dette blev Buxtehude en del af og han flød på vandende mere end nogen anden.

Hvor kan man høre Buxtehude.

Her i Helsingør er der tradition for orgelkoncerter med Buxtehudes kompositioner i St. Mariæ Kirken. Noget lignende har man i Marienkirche i Lübeck og Buxtehude spilles ofte ved store koncerter ud over hele Europa.

Her skal jeg fortælle lidt om, hvordan man kan lytte til Buxtehude derhjemme på internettet eller på vinyl.

Der foreligger rigtig mange formidable indspilninger af Buxtehudes kompositioner både for orgel og orkestre. Jeg vil koncentrere mig om organisten Walter Kraft.

Kraft-Walter-02.jpg Walter Kraft

Baggrund og ansættelse i Lübeck

Walter Kraft studerede klaver og orgel på Vogt-konservatoriet i Hamborg og komposition hos Paul Hindemith på Berlins Musikakademi, nu Berlins Kunstuniversitet.

Han tiltrådte embedet som organist ved Marienkirche i Lübeck den 1. august 1929 og blev der til hans pension i 1972. Han var en af de mest indflydelsesrige musikalske personligheder i Lübecks musikliv i det 20. århundrede.

Walter Kraft fortolkede Buxtehudes kompositioner samvittighedsfuldt men forstod også kunsten at improvisere under fremførelsen, hvorved han gav musikken sit helt eget umiskendelige aftryk.  

Orglerne i Marienkirche

Marienkirche havde 2 orgler, hovedorglet og et lidt mindre - det såkaldte Totentanz Orgel. Det mindre orgels navn stammede fra en berømt frise i Kirken, der viste hvordan døden danser med alle samfundsgrupper: borgere, købmænd, bønder, riddere og gejstlige. Hovedorglet havde gennemgået forskellige reparationer gennem tiderne, medens Totentanz Orgelet var stor set intakt fra Buxtehudes dage.

I 1942 bombede englænderne Lübeck og herunder Marienkirche. Begge de historiske orgler gik tabt og også Buxtehudes grav som var lige ved Totentanz Orgelet blev beskadiget.

buxtehude-marienkirche-orgel.jpg Hovedorglet i  Marienkirche - overlevede ikke  bombardementet.

Totentanz orglet - overlevede ikke bombardementet.

Genopbygning

Buxtehudes grav blev hensynsfuldt genoprettet og det samme blev kirken, så godt det lod sig gøre.

Kirkens nye orgler blev noget af et drømmesyn. Hovedorglet var færdigopført 1968 og var med sine 5 manualer (klaviaturer) og 8512 orgelpiber verdens næstørste. Det nye Totentanz Orgel blev opført allerede i 1955 og også dette orgel var en genopstandelse værdig.

Walter Kraft indspiller Buxtehude

Skæbnens spil ville det, at Walter Kraft allerede i 1941 indspillede nogle kompositioner af Buxtehude på Totentanz Orgelet, altså det selv samme orgel hvor Buxtehude havde komponeret musikken. Optagelserne fra 1941 har ikke eftertidens snurrige effekter og stereolyd, men de har en friskhed selv ikke Walter Kraft kan slå i sine senere indspilninger. Trænger jeg til en ordentlig musikalsk opstrammer, er det disse indspilninger jeg lytter til.

Efter krigen indspillede Walter Kraft Buxtehudes samlede orgelværker på det nye Totentanz Orgel. De udkom som et 8 LP Box sæt. I dag kan musikken købes som vinyl LP´er og som CD-sæt. Ligesom det kan høres på de fleste musiktjenester. Vil man efterspore Walter Krafts indspilninger fra 1941 på det gamle Totentanz Orgel kan man finde det på YouTube.

Walter Kraft komponist og virtuos

Kraft komponerede også selv både orgelmusik samt for andre musikinstrumenter, herunder et Te Deum han dedikerede til Lübecks drengekor.

På lydbiblioteket i musikafdelingen i Lübeck Stadsbibliotek er der mulighed for at lytte til hidtil uudgivne optagelser af Walter Kraft på Totentanz-orgelet i St. Marienkirche

Walter Krafts grav 

Walter Kraft spiller på Lübeck Totentanz Orgel, 1941