sideindhold

Kunsthaus Dahlem

Käuzchensteig 8, 14195 Berlin, Tyskland.


Bygningen var oprindelig atelier for skulptøren Arno Breker og designet af arkitekten Hans Freese. Arno Breker var en af ”Det Tredje Riges” feterede kunstnere. Han begik en del rædselsfuld kunst bl.a. en megastor buste af Richard Wagner der stadig kan ses i "Festspielpark Bayreuth". Efter krigen faldt denne ”kunstner” i unåde og hans atelier blev brugt af den amerikanske besættelsesmagt til forskellige formål.

I 1946 overtager byen Berlin bygningerne, derefter følger nogle turbulente år og først i 2013 besluttes, at bygningen skal anvendes til kunstudstillinger af efterkrigstidens moderne kunst. Ligesom man vil have fokus på kunstnere der ikke havde muligheder for at udstille tidligere af politiske grunde.

Under den kolde krig var kunstscenen i Berlin præget af en udbredt todeling: abstrakt kunst i Vestberlin og social realisme i Østberlin. Uafhængig af denne tvedeling arbejdede flere kunstnere både i Øst og Vest Berlin med andre stilarter og kunstneriske positioner, der udtrykte en modernistisk tysk kunstnerisk kompleksitet, der ofte er overset. Det er denne kompleksitet Kunsthaus Dahlem bl.a. vil fremhæve.     

Bygningen anvendes altså til skiftende udstillinger med forskellige temaer. Dette sker i samarbejde med det nærliggende Brücke Museum. Hvis man alligevel skal se Brücke Museum kan man samme sted købe billetter til begge museer og det er hermed anbefalet.

Jeg besøgte Kunsthaus Dahlem sammen med min vidunderlige kone Miriam her i juli 2023 og det var en skæppeskøn oplevelse. Særudstillingen vi så var ”Paul Jaray. Han var af jødisk ungarsk afstamning og derfor blev han usynliggjort under nationalsocialismen og senere næsten glemt.  

Miriam ved Paul Jarys aerodynamiske bil 

”Die Vernunft der Stromlinie” om aerodynamisk design og den fænomenale opfinder Paul Jary.  Han påvirkede og omdefinerede vores forestillinger om strømlinet rationalitet. Den videnskabelige teori, som Paul Jaray intensivt forskede i som ingeniør, fik senere stor betydning for design af biler. Med talrige genstande og dokumenter viser udstillingen en dialog mellem naturvidenskab og kunst. Lad os tage Oskar Schlemmers skulptur ”Abstrakt figur” (1921-1923). Det er ikke noget tilfælde, at den har ligheder med Jarys studier af legemer i bevægelse. Schlemmers særlige interesse i at studere kroppens bevægelser i rummet (som vi husker fra hans koreografiske værk ”Bauhaus Dances”), viser direkte tilbage til Paul Jarys studier.

Oskar Schlemmers skulptur ”Abstrakt figur”

Skitse af Paul Jary ligner til forveksling foden på Oskar Schlemmers skulptur

Udstillingen viser skulpturer af Oskar Schlemmer, Max Bill, Hans Arp, Kurt Schwitters, Alexander Archipenko, Etienne (István) Beöthy, Iñigo Manglano-Ovalle og Bernhard Heiliger der alle er inspireret af Paul Jary.

Fra samme udstilling 

Fra samme udstilling - Racerbanen som evighedssymbol