sideindhold

Nutidig anmeldelse: The Oppression of the Indigenous Peoples of the Philippines

Felix Razon og Richard Hensmans rapport ”The Oppression of the Indigenous Peoples of the Philippines” (IWGIA Document nr. 25, 1976) er en tidlig og engageret NGO-udgivelse, der dokumenterer de strukturelle overgreb og marginalisering, som oprindelige folk i Filippinerne har været udsat for. Den kombinerer analyse, juridisk gennemgang og aktivistisk kritik og markerer sig som en vigtig historisk kilde i den postkoloniale diskussion.

Faglig vurdering


Dokumentet afdækker, hvordan statsapparatet – både under amerikansk kolonialisme og i den tidlige filippinske republik – har benyttet jura, militær og udviklingspolitik til at fortrænge oprindelige grupper fra deres land og undergrave deres sociale strukturer. Det er en tydeligt solidarisk tekst, skrevet af forfattere udenfor det oprindelige miljø, men med et klart mål om oplysning og mobilisering.

Den er dog skrevet før postkolonial og dekolonial kritik for alvor problematiserede forskerens position. Razon og Hensman repræsenterer "den talende stemme", og de oprindelige folk kommer ikke til orde som selvstændige forfattere eller analytikere. Det betyder, at teksten i dag bør læses kritisk – ikke som indfødte vidnesbyrd, men som dokumentation og analyse set udefra.

Nutidig relevans


Emner som landrettigheder, identitet, kulturpolitik og diskrimination er fortsat helt centrale i Filippinerne, hvor oprindelige grupper (fx Lumad, Igorot, Aeta) kæmper mod udvinding, militarisering og politisk marginalisering. Razon & Hensmans dokument kan derfor læses som forløber til nutidens mere inkluderende og aktivistisk orienterede forskning, og som grundlag for historisk forståelse.

Forslag til videre læsning


- S. Lily Mendoza & Leny Mendoza Strobel (eds.) – ”Back from the Crocodile’s Belly: Philippine Babaylan Studies and the Struggle for Indigenous Memory” (2015) 
  → Fokus på kvindelige oprindelige religionsledere (babaylan) og revitalisering af førkolonial kultur.

- Karl M. Gaspar – ”Handumanan = Remembrance: Digging for the Indigenous Wellspring” (2021) 
  → Indfødte fortællinger og teologi fra Lumad- og Mindanao-perspektiv.

- Ugnayang Pang-Aghamtao (UGAT) – antologier og artikler om IPRA-loven og oprindelige folks rettigheder i Filippinerne.

- Tebtebba Foundation – www.tebtebba.org 
  → NGO med fokus på oprindelige folks deltagelse i global politik og lokal selvbestemmelse.

- Anna M. Gambrel – forskning om samarbejdende vidensproduktion med Igorot- og Lumad-samfund i Nord- og Sydfilippinerne.

- ”The Indigenous World – Philippines” (årlige rapporter fra IWGIA)

Konklusion


”The Oppression of the Indigenous Peoples of the Philippines” er et vigtigt historisk dokument og en kilde til forståelse af, hvordan strukturel vold og marginalisering har præget forholdet mellem staten og oprindelige folk. Det er ikke tilstrækkeligt i dag, men det peger på de problemstillinger, som moderne oprindelige forskere og aktivister viderefører med egne stemmer og teorier.

For oprindelige folk på Filipinerne forsætter kampen for deres menneskerettigheder