sideindhold

Dalai Lama: Fredens vej gennem medfølelse og ikke-vold


Den 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso (f. 1935), er både en politisk flygtning og åndelig leder for tibetansk buddhisme. Siden han som ung måtte flygte fra Tibet efter den kinesiske invasion i 1959, har han været et globalt symbol på fred, ikke-vold og universel medfølelse.

En anderledes pacifisme

Dalai Lamas pacifisme udspringer ikke kun af politiske overvejelser, men af dyb religiøs overbevisning. I den buddhistiske tankegang er alt liv helligt, og vold betragtes som et udtryk for uvidenhed og indre forstyrrelse. Derfor er hans pacifisme tæt knyttet til arbejdet med sindet og kultiveringen af indre fred.

“If we ourselves remain angry and then sing world peace, it has little meaning.”

Han peger på, at varig fred ikke kan skabes alene gennem traktater og politiske systemer, men må komme fra menneskets hjerte. Det er ifølge ham først, når individet overkommer sine egne negative følelser som had og mistillid, at fred virkelig kan blomstre.

Argumenter for ikke-vold

Dalai Lama bygger sin ikke-voldsfilosofi på flere grunde:

1. Universel gensidighed
   Altings indbyrdes afhængighed betyder, at når vi skader andre, skader vi også os selv. Fred og lykke opstår af forståelsen af dette fællesskab.

2. Pragmatisk etik
   Han fremhæver ofte, at vold avler vold og derfor er ubrugelig som middel til varig løsning. Ikke-vold er ikke kun et moralsk valg, men også det mest realistiske, hvis målet er stabilitet og gensidig tillid.

3. Indre udvikling
   Ved at udvikle indre fred, medfølelse og tolerance nedbrydes aggressionens rødder. Politisk fred må følges af etisk og følelsesmæssig modning hos mennesker.

Kampen for Tibet — uden had

Selv om Dalai Lama gennem årtier har været eksilregeringens leder og repræsenteret det tibetanske folks ønske om selvbestemmelse, har han fastholdt en streng ikke-voldslinje. Han har flere gange udtalt, at Tibets sag skal føres uden had og fjendtlighed mod kineserne.

I 1989 modtog han Nobels Fredspris, netop for sin utrættelige, ikke-voldelige kamp for sit folks rettigheder og for sit forsvar for universelle menneskerettigheder.

Et budskab til hele verden

Dalai Lama har gjort tibetansk pacifisme til et globalt budskab. Han rejser verden rundt med enkle ord om venlighed og medfølelse som fundament for fred — og bliver lyttet til, netop fordi hans egne livserfaringer har vist, at han kan leve den lære, han prædiker.

“World peace must develop from inner peace.”

Den 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso

Litteratur

- Dalai Lama: An Appeal to the World (2017) — om etik og ansvar i en globaliseret verden.
- Dalai Lama: Toward a True Kinship of Faiths (2010) — om hvordan respekt og dialog mellem religioner kan skabe fred.