sideindhold

Impressionisten af Hari Kunzru – identitet som spejlbillede og maske


Hari Kunzrus roman ”Impressionisten ” er en kalejdoskopisk fortælling om identitet, tilpasning og forvandling i det britiske koloniriges skygge. Det er over et år siden, jeg læste bogen, men den rumsterer stadig i mig – måske fordi den så mesterligt skildrer, hvordan menneskers identitet formes og forvrænges i mødet med magtens blikke og forventninger.

Hovedpersonen Pran Nath fødes i Indien som uægte søn af en britisk kolonimand og en lokal kvinde. Hans liv bliver en lang række af forvandlinger, hvor han tilpasser sig sine omgivelser og de blikke, der retter sig mod ham. Han er en kamæleon, men ikke af lyst – snarere af nødvendighed. Gennem kostskoler, etnografiske ekspeditioner og kulturmøder forsøger han at finde en form, der kan holde sammen på ham. Men hver gang han tror, han har fundet en identitet, begynder masken at slå sprækker.

Et af romanens stærkeste momenter for mig var, da Pran – efter at have antaget en britisk persona – forelsker sig i en kvinde, der er fascineret af "det primitive", særligt af afrikanere. I håb om at tilfredsstille hendes blik rejser han til Afrika for at blive det, han tror hun længes efter: en eksotisk, ufordærvet mand. Men midt i denne nye rolleindspilning rammer erkendelsen ham: også dette er en illusion. Endnu en forklædning. Han kaster masken, og fortsætter sin vej. Måske nærmer han sig nu sig selv – men hvad det "selv" egentlig er, står åbent og gådefuldt tilbage.

”Impressionisten ” er en roman fyldt med tematikker fra postkolonial teori: mimikry og ambivalens, køn som spil, eksotisme og internaliseret kolonialisme. Hari Kunzru udstiller det britiske imperiums kategoriseringsiver og hykleri med skarp satire og levende sprog. Men han gør det ikke fra en teoretisk piedestal – han lader os mærke det i kroppen, gennem Prans forsøg på at være det, andre vil have han skal være.

Kunzrus sprog er sanseligt og legende, ofte fabulerende, og romanens stil skifter i takt med Prans identitetsskift. Den er ikke lineær eller enkel, men rig og lagdelt. For læsere med interesse for postkolonial kritik, identitetsproblematikker og romaner, der tør gå i lag med det svære, er  ”Impressionisten ” et oplagt valg.



Om forfatteren:
Hari Kunzru (f. 1969) er en britisk forfatter og journalist med indisk baggrund. Han debuterede i 2002 med  ”Impressionisten ”, som straks vakte international opmærksomhed og blev oversat til adskillige sprog. Kunzru er kendt for at skrive om identitet, teknologi, migration og globalisering med et kritisk blik på race og magtforhold. Udover romaner har han skrevet essays og journalistik for bl.a.  ”The Guardian ”,  ”The New Yorker ” og  ”Granta ”. Han er uddannet fra Oxford og Warwick og har siden bosat sig i USA. Blandt hans øvrige værker er ”Transmission ” (2004),  ”Gods Without Men ” (2011) og  ”Red Pill ” (2020).